Tourismo'nun güvenlik anlayışı tavizsiz ve rakipsiz sistemlere dayanmaktadır. Mercedes-Benz marka seyahat otobüsleri, güvenlik konusunda belirlediği yeni standartlarla bilinen kapsamlı ve gelişmiş teknolojilere sahiptir. Bu özellikler, uzun yıllardır güvenlik konusunda sınıfının en üstünde yer almasını sağlamıştır. Tourismo'nun en yeni güvenlik ve sürüş destek sistemleri, daha üstün bir koruma seviyesi sunabilme yeteneği sağlar.
Mercedes-Benz Seyahat Otobüsleri ile Her Şey Güvence Altında.
Aktif Fren Asistanı (ABA6).
Aktif Fren Asistanı 6, öndeki araçlara veya sabit engellere arkadan çarpma riski olması durumunda otomatik olarak acil frenlemeyi başlatarak sürücüye yardımcı olur. Ayrıca aracın önündeki sabit ve hareketli yayaları ve bisikletlileri de algılar. Sistem bu duruma tepkisini, sürücüye sesli ve görsel bir uyarı vermesinin yanı sıra otomatik olarak başlatılan kısmi frenleme veya acil frenleme ile verir.
Aktif Fren Asistanı 6 sayesinde kazalar daha da güvenilir bir şekilde önlenebilir. Sistem tüm araç hız aralığını kapsar ve arka planda aktiftir. 60 km/saat hıza kadar yayalara ve bisikletlilere tepki verebilir. ABA 6 güvenlik sistemi, aracın kendi şeridinde karşıdan karşıya geçen ve karşıdan gelen yayalara ve hareket eden bisikletlilere otomatik acil frenleme ile tepki verir. Bu otomasyon aynı zamanda hem şehirler arası hem de şehir içi trafikte yayalar ve bisikletliler için daha fazla güvenlik sağlar.
Adaptif Hız Sabitleyici (ACC).
ABA6'ya entegre Adaptif Hız Sabitleyici (ACC), sürücünün belirlediği takip mesafesine uygun olarak otomatik olarak aynı seviyede duran araçlara uyum sağlayarak sürücünün görevini kolaylaştırır. Bu sistem, sadece güvenliği değil, aynı zamanda konforu da artırarak karayolu seyahatlerini daha keyifli hale getirir. Radar sistemi, kötü hava koşulları ve karanlık ortamlarda bile olağanüstü bir performans sergiler ve aracın önündeki 250 metreye kadar olan mesafeyi sürekli olarak kontrol eder.
ACC, önde seyreden araçla tanımlanabilen güvenlik mesafesinin aşılması durumunda otobüsü güvenlik bölgesine uygun bir şekilde frenler. Bu sayede arkadan çarpma riski azalır. Adaptif Hız Sabitleyici (ACC) ile birlikte mükemmel bir ikili olarak çalışan Dur-Kalk Asistanı, sürüş güvenliğini artırmakla kalmaz, aynı zamanda otomatik olarak aracı 2 saniyeden kısa süreli duruşlarda harekete geçirerek sürücüye konforlu bir sürüş deneyimi sunar. Bu özellikler, Travego'nun güvenlik ve konfor alanında sunduğu üst düzey performansın bir parçasını oluşturur.
Ön Çarpışma Koruyucusu (FCG).
Tourismo'nun segmentinde benzersiz bir özellik sunar: Sürücü bölmesi, büyük bir çerçeve kesitinin içine yerleştirilerek aracın ön kısmında güvenlik seviyesini artırır. Bir çarpışma durumunda ortaya çıkan enerjiyi seçici bir şekilde yayarak çarpışılan aracın otobüsün altına girmesini önleyen çeşitli çarpışma elemanlarına sahiptir. Önden çarpışma yaşanması durumunda, direksiyon, pedallar ve koltuk dahil olmak üzere tüm sürücü bölmesi özel bir çerçeve yapısı içinde komple arkaya doğru itilir ve sürücünün daha iyi korunması sağlanır.
Şerit Takip Asistanı (SPA).
Sürücünün yorgun olması, sık rastlanan kazaların nedenlerinden biridir. Şerit Takip Asistanı, ön camın arkasına yerleştirilen kamera aracılığıyla sürekli olarak yanlardaki şerit çizgilerine olan mesafeyi ölçer. Aracın istem dışı şerit değiştirdiğini algıladığında, sürücü koltuğunu şerit ihlali yapılan tarafa doğru hissedilir bir şekilde titretip sürücüyü uyarır. Yanlış alarmları önlemek amacıyla, Şerit Takip Asistanı belirli bir hızdan itibaren etkinleşir. Sürücü bilinçli olarak şerit değiştiriyor ve sinyal veriyorsa, Şerit Takip Asistanı bunu algılar ve uyarı vermez. Bu özellik, sürücünün dikkatini artırmaya yönelik gelişmiş bir güvenlik önlemidir ve Travego'nun yolculuk güvenliğine katkı sağlayan özelliklerinden biridir.
Trafik İşareti Asistanı (TSA).
Yenilikçi Trafik İşaret Asistanı, yolda maksimum güvenlik ve konfor sunar. GPS ve kamera desteği sayesinde araç hızı sürekli olarak güncel trafik düzenlemeleriyle karşılaştırılır.
Sistem, izin verilen hızın aşılması durumunda uygun ve ilgili geri bildirimi sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Son teknolojiye sahip gösterge paneli sayesinde sürücü, azami hız limitlerine dikkat çeken görsel ve işitsel sinyaller alır.
Patinaj Önleyici Sistem (ASR).
ASR, tahrikli tekerleklerin patinaj yapmasını iki şekilde önler. Bir yandan dozajlı fren müdahaleleri ile tekerleğin patinaj yapma olasılığını azaltırken diğer yandan "elektronik gaz pedalı" üzerinden motor torkunu ayarlar. Motor, kritik durumlarda tam gaz verildiğinde de tahrikli tekerleklerin aktarabildiği kadar güç sunar; bu da kalkış emniyeti ve sürüş stabilitesi için büyük bir avantaj sağlar.
Kalkış esnasında tahrikli tekerleklere etki eden tork ve tekerleklerin devir sayıları denetlenir. Bu sırada tork dağılımı, tekerleklerin patinaj yapmasını önleyecek şekilde ayarlanır. Böylece sürekli olarak ideal bir güç akışı sağlanır.
ASR, hızlanma esnasında tahrikli tekerleklerin patinaj yapmasını ve aracın arka kısmının yana doğru savrulmasını minimize ederek sürücüye destek olur. Özellikle yüksek torka sahip motorlarda, farklı tutunma özelliklerine sahip otoyollarda ASR kalkış esnasında daha fazla konfor ve emniyet sağlar.
Yan Koruma Asistanı.
Yan Koruma Asistanı, görüş alanının kısıtlı olduğu sağa veya sola dönüşlerde, sürücüyü kritik durumlarda destekleyen bir güvenlik asistanı sistemidir. Sistem, sistem sınırları dahilinde hareket eden engelleri tespit etmeye yardımcı olmak ve kritik durumlardan kaçınmak veya dönüş ve şerit değiştirme sırasında kazaların sonuçlarını azaltmak için sürücüyü uyarmak üzere tasarlanmıştır.
Aracın yan bölgeleri sürekli olarak izlenir. Böylece hem ön yolcu hem de sürücü tarafında kör noktada olabilecek araçlar, yayalar veya bisikletliler tespit edilir. Radar sistemi hareketleri hassas bir şekilde algılayarak sürücüyü olası çarpışmalara karşı uyarır. Sezgisel kullanıcı arayüzü ve anlaşılır uyarılar, sürücünün güvenli ve rahat bir şekilde araç kullanmasını sağlar.
Fren Destek Sistemi (BAS).
Fren Destek Sistemi (BAS), fren pedalına aniden uygulanan basınç artışlarını algılayarak acil bir frenleme durumu olduğunu tespit eder. Bu süreçte, otobüsün hızını ve yük durumunu dikkate alır. BAS, veriyolu üzerinden Elektronik Stabilite Programı (ESP) ve diğer bağlı sistemlerin kumanda kutularına bağlıdır, ayrıca motor ve şanzıman elektroniği gibi sistemlerle entegredir. BAS'ın elektroniği, fren basıncını her durumda ideal bir şekilde uyarlamak için tasarlanmıştır.
Sürücü hızlı bir şekilde fren pedalına basarsa, Elektronik Frenleme Yardımcısı (BAS) otomatik olarak devreye girer. BAS, frenleme ve durma mesafesini önemli ölçüde kısaltır. Bu durumda, 100 km/sa hızla seyreden bir aracın frenleme mesafesi 0,4 saniyelik bir tepki süresi kazancıyla 10 metreye kadar kısaltılabilir. Bu, acil durumlarda güvenlik açısından büyük bir avantajdır.
Sürekli Frenleme Sınırlayıcısı (DBL).
Sürekli Frenleme Sınırlayıcısı (DBL), aracın müsaade edilen azami hızını sürekli olarak kontrol eder. Sistem, aracın yokuş aşağı inişlerinde müsaade edilen azami hızı aşması durumunda diğer emniyet sistemleriyle iletişime geçer. İlk aşamada, motordaki silindirlere yakıt aktarımı durdurulur. Bu adım yeterli olmadığında, Retarder devreye girer. Bu özellikle dik rampa inişlerinde güvenliği arttırır ve istenmeyen hızlanmaları engeller.
Elektronik Stabilite Programı (ESP®).
ESP, seyir sırasında sensörleri aracılığıyla direksiyon açısını, yanal ivmeyi ve aracın sapma oranını sürekli kontrol altında tutan ve ihtiyaç anında harekete geçen bir aktif güvenlik sistemidir. ESP sayesinde aracın devrilme veya virajlarda yoldan çıkma riski önemli ölçüde azalmaktadır. Araç, uzun ve keskin virajlarda veya hızlı şerit değiştirme sırasında kritik bir duruma gelirse, ESP her tekerleğe gerektiği kadar fren kuvveti uygularken motor kumandasına da etki ederek hızı azaltır. Böylece araç, dengesini yeniden kazanana kadar kontrollü ve etkili biçimde yavaşlar.
Lastik Basınç Izleme Sistemi (TPM).
Çok işlevli ekranda görüntülenen kablosuz lastik basıncı izleme sistemi, tüm lastiklerin hava basıncını sürekli izleyen elektronik bir güvenlik sistemidir. Lastik basıncı kayıpları sistem limitleri dahilinde görüntülenir.
Doğru lastik basıncı sürüş güvenliğine katkıda bulunur ve yakıt tüketimini önemli ölçüde azaltır. Sadece 0,5 bar kadar düşük bir lastik basıncı yakıt tüketimini %5'e kadar artırabilir. Basınç sensörü, jantın iç tarafında, valf üzerinde konumlandırılmıştır. Sensörler lastik basıncıyla ilgili verileri kaydeder ve bunu gösterge cihazına iletir.
LED Sis Farları ve LED Viraj İçi Aydınlatma Işıkları (LED Dönüş Farları).
Halojen sis farlarına göre daha az enerji tüketen "LED sis farları", kötü görüş koşullarında bile yüksek aydınlatma sağlayarak sürüş güvenliğini artırır.
Sis farları aynı zamanda viraj içi aydınlatma ışıkları (dönüş farları) olarak da kullanılır. Dönüşler sırasında sis farları otomatik olarak açılır ve bu sayede sürücü, dönüş sırasında yan ön bölgenin geçici olarak daha fazla aydınlatıldığını fark eder.
"LED viraj içi aydınlatma ışıkları (LED dönüş farları)", artırılmış dönüş güvenliği sağlar ve araç hızına ve direksiyon açısına bağlı olarak devreye girer. Araç hızı 40 km/s'ten düşük olduğunda dönüş sinyalleri veya direksiyon manevrasıyla aktive olurlar.
LED farlar, düşük enerji tüketimleri ve uzun ömürleriyle aydınlatmada daha uzun kullanım sürelerine sahiptirler.
Dur - Kalk Asistanı.
Dur-Kalk Asistanı, adaptif hız sabitleyicinin (ACC) kontrollü menzilini genişleten ek bir sistemdir. ACC, 15-100 km/sa hız aralığında çalışırken, Dur-Kalk Asistanı menzili 0-100 km/sa'e çıkarır. Trafik yavaşladıkça, araç otomatik olarak durana kadar yavaşlar. Araç 2 saniyeden daha uzun süre hareketsiz kaldığında sistem otomatik olarak devre dışı kalır. Eğer araç 2 saniyeden daha uzun bir süre hareketsiz kalırsa, gaza veya direksiyondaki hız sabitleyici fonksiyon tuşuna basmak gerekir.
Yokuş Kalkış Desteği.
Kontrol paneli üzerindeki şalterle kontrol edilen Yokuş Kalkış Desteği, eğimli yüzeylerde ileri veya geri kaymaları önleyerek sürücünün üzerindeki baskıyı azaltır, böylece sürücüye konforlu bir sürüş imkanı sunar ve sürüş güvenliğini artırır. Ayrıca aşınmanın önlenmesiyle yedek parça maliyetlerinin düşürülmesine ve sarsıntısız kalkış sayesinde aktarma organlarının korunmasına da katkı sağlar.
Dikkat Asistanı (ATAS).
Dikkat Asistanı, dinlenmeden sürüş yapan sürücülerin dikkatsizlik ve yorgunluk belirtileri göstermeye başladığı anda görsel ve titreşimsel uyarılarla sürücüyü uyarır. Sistem, 60 km/s hızın üzerinde aktif hale gelir ve sürüşün başladığı andan itibaren sürücünün sürüş profilini oluşturur. Bu profilde sapmalar meydana geldiğinde, sistem uyarı verir.
Tüm Yolcu Koltuklarında 3 Noktalı Emniyet Kemerleri.
Mercedes-Benz Travego ve Tourismo seyahat otobüslerinde tüm yolcu koltuklarında üç noktalı emniyet kemerleri standart olarak sunulmaktadır. Bu donanımın sağladığı avantajlar arasında, olası bir kazada yolcuların ağır şekilde yaralanma riskinin büyük ölçüde azaltılması ve daha güvenli seyahatlerin sağlanması bulunmaktadır. Üç noktalı emniyet kemerleri, olası bir kaza durumunda, vücudun hem alt kısmını (bel ve kalça) hem de üst kısmını (omuz ve göğüs) tutarak, hareket eden gövdenin enerjisini vücudun üst kısmına yayarak yolcuların güvenli bir şekilde korunmasını sağlar.
ECE-R 66.02 Devrilme Dayanımı.
Mercedes-Benz mühendislerinin geliştirdiği Tourismo'nun yenilikçi ve hafifletilmiş yeni karoseri yapısı, bir kaza durumunda üst gövdenin gerçek "hayatta kalma alanını" garanti altına almasını sağlar. Gövde mukavemeti, Tourismo'nun yüksek pasif güvenlik seviyesinin önemli bir unsuru olarak öne çıkar. Güçlü gövde yapısı, olumsuz kazaların etkilerini önleme veya azaltmada önemli bir rol oynar. Çok yönlü ve ağırlığı optimize edilmiş yuvarlak şasi elemanları da stabiliteyi artırarak bu özelliği destekler. Gövde mukavemeti, UN ECE-R66.02 yönetmeliğine uygun olarak tasarlanmıştır, bu da yapısal tasarımın gerçek "hayatta kalma alanını" koruma altına alması gerektiğini belirtir. Stabil ve sağlam gövde yapısının yanı sıra, üstün kaliteli oturma düzeni de yolcular için ek koruma sağlar. Bu sayede, sürücü ve yolcular seyahatleri sırasında tam bir güvenlik hissi yaşarlar.